Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás mesterszak

Az MNB Intézet

több mint 6 éve a magyar felsőoktatás élvonalában

A Magyar Nemzeti Bank 2015 óta több felsőoktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodást. Ennek egyik kiemelt eredménye volt a 2016-2021 között a Corvinus Egyetemen működő MNB Tanszék létrehozása, amely 2020-tól MNB Intézetként folytatta tevékenységét. A felsőoktatási reform előrehaladásával összefüggésben az MNB újraszervezte együttműködési megállapodásait, aminek következtében az MNB Intézet 2021-től a Neumann János Egyetem budapesti székhelyű MNB Tudásközpontjában folytatja szakmai tevékenységét (MNB Intézet: Fenntartható Pénzügyek Központ). A korábban a Budapesti Corvinus Egyetemről is ismert MNB-s oktatói gárda, mely azóta több oktatóval bővült,  jelenleg a Neumann János Egyetemen végzi oktató-kutatói tevékenységét.

Légy részese exkluzív hallgatói közösségünknek

Az MNB Intézet törekszik arra, hogy egy összetartó, erős közösséget építsen fel a hallgatók, valamint a hallgatók és oktatók között, amelynek érdekében közösségépítő programokat, szakmai beszélgetéseket is szervez az MNB szakembereivel, és külföldi akadémiai- és jegybanki szakértőkkel. Számos ösztöndíjat, versenyt és egyéb pályázati lehetőséget kínálunk hallgatóinknak, amely során megismerkedhetnek a Magyar Nemzeti Bank szakmai tevékenységével, szakértőivel és felsővezetőivel is. Az MNB Intézet saját szervezésű Economania előadássorozatára számos neves, külföldi jegybankárt és közgazdászt hívunk meg, hogy megosszák tapasztalataikat és nézeteiket az érdeklődő közönséggel. Képzésünkben egyedülálló, hogy a legjobb hallgatók számára a globális egyetemi ranglistákon élen álló felsőoktatási intézmények nyári egyetemein való részvételt is biztosítjuk. Szakmai fejlődésükhöz nagy mértékben hozzájárul a Magyar Nemzeti Bank gyakornoki programja is, amelyet kifejezetten a Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás szak hallgatói számára indít az intézmény.

Egyedülálló szakmai lehetőségek

A színes szakmai programokon túl az MNB Intézet kiemelten támogatja a hallgatók tudományos munkáját is. Komoly figyelmet fordítunk a hallgatói kutatások elősegítésére, valamint a TDK dolgozatok írására való ösztönzésre is. Közös oktatói-hallgatói kutató szemináriumokat is beépítünk a gyakorlatunkba, ahol lehetőség nyílik majd a hallgatók számára akár rangos nemzetközi folyóiratokban való publikálásra is. A legtehetségesebbek akár nemzetközileg is elismert MNB-s közgazdászokkal is jegyezhetnek közös írásokat. Célunk, hogy minél több fiatal kutatónak legyen lehetősége tudományos ambícióit megvalósítani. Igyekszünk motiválni a tehetséges, ambiciózus közgazdászokat, hogy képességeiket nálunk kamatoztassák, elemzőkészségük produktumai, kutatásaik és kutatási terveik pedig ne az asztalfiókban végezzék.

Milyen karrier lehetőségek várnak rám a szak elvégzését követően?

Munkáltatói részről egyre nagyobb az igény a gyakorlatias, elemző kompetenciákkal rendelkező szakemberekre. A szakon végzett hallgatók előtt megnyílnak a kapuk a kormányzati intézményekbe, illetve nemzetközi szervezetekbe. Ezen felül versenyképesek lesznek magyar és nemzetközi nagyvállalatoknál, KKV-knál, tanácsadó cégeknél, valamint a bankszektorban is. Ha még tovább fejlesztenéd magad: Diplomásaink tudása megfelel egy nívós nemzetközi doktori program bemeneti követelményeinek is.

A Magyar Nemzeti Bank és a Neumann János Egyetem közötti együttműködés egyik legfontosabb pillére a Budapesti Campus, valamint az egyetemen megújuló Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás mesterszak, mely képzés átfogó reformja az MNB Intézet gondozásában valósult meg, s vált így a hazai oktatási palettán is kuriózummá.

NGGM

Célunk, hogy a nálunk diplomát szerző közgazdászok a világ bármely pontján sikeresen megállják helyüket az általuk választott szakterületen. Arra törekszünk, hogy nemzetközi szinten is kiváló szaktudással és gyakorlati tudással vértezzük fel hallgatóinkat, akik az adatalapú gazdaságot (Mesterséges intelligencia, Data Science, Big Data), a fenntartható pénzügyeket, új közgazdasági megközelítéseket, és további innovatív témaköröket (zöld pénzügyek, befektetések a digitális eszközök korában, adatvizualizáció) fognak átfogóan megismerni a nálunk töltött tanévek során. A szakon végzettek a képzési idő során megszerzett tudással képesek lesznek komolyabb elemzői munkák gyakorlati végrehajtására; a tárgyak elvégzése után nem okoz majd gondot nekik a Big Data elemzést igénylő, nagyobb strukturálatlan adatbázisok használata sem, vagy épp a modern módszertani elemzések elvégzése. A szakmai készségek fejlesztésén túl a diákok szóbeli és írásos kommunikációs készségeit fejlesztő tárgyakkal is várjuk az érdeklődőket, magyar és angol nyelven egyaránt, hogy megszerzett tudásukat minél több platformon tudják kamatoztatni, tovább adni. A minél széleskörűbb és hatékonyabb szaktudás megszerzését a nyugat-európai egyetemeken is egyedinek számító adatbázis háttérrel támogatjuk (pl.: Bloomberg,CRSP, Compustat, Thompson Reuters, Chinese CSMAR, Crunchbase stb).


 

 

A képzés helyszíne: Budapest (1117, Bp. Infopark sétány 1., I épület)

Végzettségi szint: mester- (magister, master; rövidítve: MSc-) fokozat

Képzés nyelve: magyar

Szakképzettség: okleveles közgazdász nemzetközi gazdaság és gazdálkodás szakon

Képzési terület: gazdaságtudományok

Képzés munkarendje: nappali

Képzési idő: 4 félév

Képzés finanszírozás: 280.000 Ft/félév önköltségi díj

A mesterfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit

A mesterfokozat megszerzéséhez angol nyelvből államilag elismert, legalább középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga vagy egy másik élő idegen nyelvből középfokú (B2), komplex típusú, a képzési területnek megfelelő szaknyelvi nyelvvizsga vagy államilag elismert felsőfokú (C1), komplex típusú általános nyelvvizsga vagy ezekkel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél szükséges.