Munkatársaink

Oktatóink

Lehmann Kristóf

A Neumann János Egyetem MNB Tudásközpont - Fenntartható Pénzügyek Központ (MNB Intézet) vezetője, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója, Egyetemi docens Lehmann Kristóf PhD fokozatát 2014-ben szerezte a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Multidiszciplináris Doktori iskolájában.

2020-ban a Maastricht School of Management egyetemen MBA fokozatra tett szert. Doktori tanulmányai alatt 2010-2011 között a japán Waseda Egyetemen folytatott tanulmányokat. 2011 óta dolgozik a jegybankban, ahol 2014-től az MNB Monetáris stratégiai főosztály vezetője, majd 2019 óta a Nemzetközi monetáris politikai és gazdaságtudományi ismeretterjesztési igazgatóság vezetője. Feladatai közé tartozik többek között az MNB képviselete az EKB Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságában (IRC), valamint egyes, az MNB-hez kapcsolódó közgazdasági oktatási és kutatási feladatok koordinálása az MNB Intézet vezetőjeként (2017-2021 között a Budapesti Corvinus Egyetemen, majd 2021-től a Neumann János Egyetemen). A Magyar Nemzeti Bankért díj többszörös kitüntetettje (2016, 2017, 2020).

Oktatott tárgyak: Gazdasági kormányzás, Pénzügyi befektetések a digitális eszközök korában, Pénzügyi piacok elemzése.

E-mail: lehmann.kristof@uni-neumann.hu

Neszveda Gábor

Egyetemi docens Neszveda Gábor 2017-ben érkezett a Magyar Nemzeti Bankhoz. Gazdaságmatematikai elemző közgazdász szakon végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen, majd a Tilburgi Egyetem Pénzügy tanszékén szerezte meg PhD fokozatát viselkedési pénzügyek témában.

Kutatási témái: viselkedési közgazdaságtan, viselkedési eszközárazás, zöld pénzügyek és a pénzügyi matematikai-statisztikai módszerek. Több nemzetközi rangoskutatási ösztöndíjat is elnyert (például Hong Kongba, az USA-ba, Hollandiába).

Oktatott tárgyak: Adat alapú eseményelemzés, Nemzetközi befektetések empirikus elemzése, Viselkedési közgazdaságtan.

E-mail: neszveda.gabor@uni-neumann.hu

Banai Ádám

Egyetemi docens Banai Ádám a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte MSc fokozatát Pénzügyi befektetéselemző és kockázatkezelő szakon. Doktori fokozatát ugyancsak a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte, a Gazdálkodástani Doktori Iskolában.

Pályafutását 2008 nyarán kezdte a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi stabilitási területén elemzőként. 2013 és 2017 között főosztályvezetőként irányította az Alkalmazott kutatás és stresszteszt főosztály munkáját, majd a Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóság igazgatója lett. 2020 óta a Jegybanki eszköztárért, pénzügyi stabilitásért és devizatartalék-kezelésért felelős igazgatóság ügyvezető igazgatója, a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület alelnöke, az ESCP Europe Institute for Real Estate Finance and Management Advisory Boardjának és a Keler KSZF Zrt. Felügyelőbizottságának tagja. Aktív tudományos munkát folytat, számos tanulmánya jelent meg hazai és külföldi szaklapokban, könyvekben. Kutatási területei: stressztesztek, makroprudenciális politika, ingatlan piac, banki hitelezés.

Oktatott tárgyak: Bankok a XXI. században.

E-mail: banai.adam@uni-neumann.hu

Baranyai Eszter

Mesteroktató Baranyai Eszter, közgazdász az MNB Intézet mesteroktatója, az MNB vezető oktatási és kutatási szakértője.

2009 és 2017 között a brit pénzügyi rendszerben szerzett szakmai tapasztalatot a Bank of Englandben (senior elemző), a Financial Services Authorityban (senior munkatárs), valamint a Barclays Bankban pénzügyi stabilitás, pénzügyi piacok, piaci információszerzés, valamint felügyeleti tanácsadás és likviditáskockázat területeken.
A Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) 2008-ban tőkepiac és vállalat főszakirányon MSc fokozatot, majd a francia ESSCA-n (Grande École) grade de mastert szerzett. 2012-ben ACCA tag lett. A BCE doktorandusza. Oktatott a BCE-n mesteroktatóként és az ESSCA-n.
Fő kutatási témái: klímapénzügyek, pénzügyi rendszer, ingatlanpiac. Tanulmányai megjelentek hazai és külföldi szaklapokban, könyvekben.

Oktatott tárgyak: Globális pénzügyi rendszer: működés és turbulencia, Szakmai kommunikáció

Beszélt nyelvek: magyar, angol, spanyol, francia, német

Email: baranyai.eszter@uni-neumann.hu

Bánkuty-Balogh Lilla

Mesteroktató Bánkuty-Balogh Lilla az NJE MNB Intézetének mesteroktatója és a Budapesti Metropolitan Egyetem vendégoktatója.

Tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetemen, illetve a bostoni Bentley University-n végezte nemzetközi gazdálkodás alapszakon, majd a Vienna University of Economics and Business és a Bocconi University Milan CEMS double degree képzésén szerzett MSc diplomát. Több évig stratégiai tervezés területen dolgozott Dániában, Brazíliában és Spanyolországban. 2015 óta az MNB munkatársa elemzési területen. Posztgraduális képzésen a Fudan University-n, a National University of Singapore-on, az IESE-n és a University of California, Berkeley-n tanult. Doktori kutatási területe a geopolitika és a fenntarthatóság.

Oktatott tárgyak: Geopolitika és fenntarthatóság

E-mail: bankuty-balogh.lilla@uni-neumann.hu

Chaoyi Chen

Egyetemi adjunktus Chen, Chaoyi 2019-ben szerezte meg PhD fokozatát a kanadai University of Guelph-en. 2018 és 2020 között ökonometriát és gazdasági statisztikát oktatott a University of Guelph Közgazdaságtudományi Tanszékén. 2020-ban csatlakozott az MNB-hez mint kutatási és oktatási szakértő; az MNB Intézet kötelékében 2021-től ad órákat empirikus ökonometria témában.

Az Economania blog szerzője.

Kutatási témái: ökonometria, empirikus makroökonómia, energiagazdaság és gazdasági ökonometria. Publikáció többek között az as Economics Letters, Energy Economics, Energy Policy, Applied Economics Letters, Journal of Risk and Financial Management, és Renewable Energy című folyóiratokban jelentek meg.

Oktatott tárgyai: Panel adatelemzési módszerek, Mesterséges intelligencia és gépi tanulás módszertana.

E-mail: chaoyi.chen@uni-neumann.hu

Gánics Gergely

Egyetemi adjunktus Gánics Gergely 2017-ben szerezte meg PhD fokozatát a barcelonai Universitat Pompeu Fabrán. 2017 és 2019 között Madridban, a Banco de Españában dolgozott kutatóként, majd 2020-ban csatlakozott az MNB-hez és az MNB Intézethez.

Kutatási területei az ökonometria, makroökonometria és előrejelzések. Tanulmányai a Journal of Business & Economic Statistics és az International Journal of Forecasting folyóiratokban jelentek meg. Az Economania blog szerzője. 2020 óta a Barcelona School of Economics mesterprogramjának vendégoktatója.

Oktatott tárgyak: Idősorelemzés és előrejelzések, Modern technikák a makroökonometriában: előrejelzés és kauzalitás.

E-mail: ganics.gergely@uni-neumann.hu

Granát Marcell

Egyetemi tanársegéd Granát Marcell 2022-ben érkezett a Magyar Nemzeti Bankhoz. Jelenleg PhD tanulmányokat folytat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, ahol fő kutatási területe az infláció szerepe az eszközárazásban.

Granát Marcell 2022-ben érkezett a Magyar Nemzeti Bankhoz. Közgazdasági elemző mesterszakon szakon végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen, ahol 2020 óta tartott statisztika és ökonometria szemináriumokat. Jelenleg PhD tanulmányokat folytat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, ahol fő kutatási területe az infláció szerepe az eszközárazásban. 2019-ben alapszakos tanulmányai közben  Rotterdamban az Erasmus Egyemen vett rész mobilitási programban, ahol főleg informatikai tárgyakat hallgatott. Egyetemi tanulmányai mellett 13 TDK dolgozatot készített, és részt vett több az egyetemen szervezett kutatási projektben (munkaerőpiac, vállalati digitalizáció témákban). Kutatási témái: eszközárazás, szövegelemzés, gépi tanulás

Oktatott tárgyak: Big data és adatvizualizáció

E-mail: granat.marcell@nje.hu

Horváth Zsófia

Egyetemi tanársegéd Horváth Zsófia a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte meg MSc fokozatát Közgazdasági elemző szakon. Szakmai pályáját a CIB Bank hitelkockázat elemzőjeként kezdte, majd 2016-ban csatlakozott a Magyar Nemzeti Bankhoz.

Kezdetben a Monetáris stratégia főosztályon dolgozott, ahol fő feladata a döntéselőkészítő anyagok készítése volt. Később csatlakozott a Gazdaságtudományi ismeretterjesztési főosztályhoz, ahol a Magyar Nemzeti Bank kiemelt egyetemi együttműködéseivel foglalkozik jelenleg is. 2021 nyarán csatlakozott az MNB Intézethez. Főbb érdeklődési és oktatási területei a monetáris politika, a statisztika és a grafikus ábrázolás.

Oktatott tárgyak: A monetáris politika elmélete és gyakorlata, Big Data és adatvizualizáció.

E-mail: horvath.zsofia@uni-neumann.hu

Kolozsi Pál Péter

Egyetemi docens Kolozsi Pál Péter közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank Jegybanki eszköztár, devizatartalék és kockázatkezelési igazgatóság vezetője.

Doktori fokozatát a Párizsi Politikatudományi Intézetben (Institut d’Etudes Politiques de Paris) szerezte 2011-ben, doktori disszertációját a monetáris politika intézményi aspektusairól írta. 2011 és 2014 között az Állami Számvevőszék elnöki megbízottjaként dolgozott, majd 2014 és 2020 között az MNB pénzpiaci eszköztárért és tartalékstratégiáért felelős főosztályvezetője volt. 2002 óta oktat felsőoktatási intézményekben, szakterülete a monetáris politika elmélete és gyakorlata, a közpénzügyek, illetve a közpénzügyi ellenőrzés. A Magyar Közgazdasági Társaság, továbbá a Hitelintézeti Szemle és a Pénzügyi Szemle szerkesztőbizottságának tagja.

Oktatott tárgyak: Zöld pénzügyek, Gazdaságpolitika a járvány után.

E-mail: kolozsi.pal@uni-neumann.hu

Malatinszky Gábor

Mesteroktató Malatinszky Gábor 2001-ben végzett a Kobe-i Egyetemen, Japánban. Makrogazdasági elemzőként éveket töltött japán brókercégeknél, ahol a japán gazdaság elemzésével foglalkozott. Malatinstky Gábor 2021. decemberében csatlakozott a Magyar Nemzeti Bankhoz, 2022-től pedig az MNB Intézet mesteroktatója.

Malatinszky Gábor 2001-ben végzett a Kobe-i Egyetemen, Japánban. Makrogazdasági elemzőként éveket töltött japán brókercégeknél, ahol a japán gazdaság elemzésével foglalkozott. Hazatérte után a DZ Banknál folytatta pályáját feltörekvő gazdaságok makroelemzőjeként. 2016-ban a Barcelonai Autonóm Egyetemen kezdte meg PhD tanulmányait, amelyeket 2018-tól a Bécsi Egyetemen folytat. 2021 decemberében csatlakozott a Magyar Nemzeti Bankhoz, 2022-től pedig az MNB Intézet mesteroktatója.

Dr. Szapáry György

Vendégoktató Szapáry György közgazdasági doktori diplomáját Belgiumban a Leuveni Katolikus Egyetemen szerezte. Dolgozott az Európai Gazdasági Közösség Bizottságánál Brüsszelben (1965-66), valamint Washingtonban a Nemzetközi Valutaalapnál (1967-90).

1990-93 között a Nemzetközi Valutaalap magyarországi megbízottja. 1993 és 2007 között, egy rövid megszakítással, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. 2008 – 2010 között tanított a Közép-Európai Egyetem Közgazdaságtudományi tanszékén monetáris politikát. 2011. januártól 2015 januárjáig Magyarország washingtoni nagykövete volt. Jelenleg a Magyar Nemzeti Bank elnökének főtanácsadója, a Budapest Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára, az ELTE Konzisztóriumának elnöke.  A Miskolci Egyetem tiszteletbeli doktora. Számos szakmai cikk szerzője.

Oktatott tárgy: Nemzetközi gazdasági és pénzügyi intézmények és szerepük a változó világban.

E-mail: szaparygy@mnb.hu

Világi Balázs

Egyetemi docens Világi Balázs 1992-ben szerezte meg közgazdász diplomáját a BCE jogelődjén, és 2005-ben védte meg PhD fokozatát az Universitat Autonoma de Barcelona Közgazdaságtudományi Tanszékén. 2007 és 2009 között az Európai Központi Bank Monetary Policy Stance osztályán dolgozott szakértőként.

2014 és 2018 között az MNB Közgazdasági modellezési főosztályát vezette, 2019 óta a Gazdaságtudományi ismeretterjesztési főosztály vezetője. 2015 és 2019 között tanított a Közép-európai Egyetem Közgazdaságtudományi tanszékén, 2017 és 2021 között pedig a Budapest Corvinus Egyetem MNB Intézetében. 2021 augusztusa óta a Neumann János Egyetem MNB Tudásközpontjának a munkatársa.

Oktatott tárgyak: Dinamikus makroökonómia, Pénzügyi válságok makroökonómiája.

E-mail: vilagi.balazs@uni-neumann.hu

Vonnák Balázs

Egyetemi docens Vonnák Balázs 2000-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetem jogelődjén. Ugyanabban az évben kezdett el dolgozni a Magyar Nemzeti Bankban, kezdetben a Pénzpolitikai főosztályon, majd a Közgazdasági főosztályon, ahol 2006-tól a monetáris politikai döntéselőkészítést irányította.

Vonnák Balázs 2000-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetem jogelődjén. Ugyanabban az évben kezdett el dolgozni a Magyar Nemzeti Bankban, kezdetben a Pénzpolitikai főosztályon, majd a Közgazdasági főosztályon, ahol 2006-tól a monetáris politikai döntéselőkészítést irányította. 2012-ben a pénzügyi stabilitási területre ment, ahol a Pénzügyi rendszer elemzése igazgatóságot is vezette. Mindeközben a Budapesti Corvinus Egyetem Makrogazdasági Tanszékén makroökonómiai és nemzetközi makroökonómiai szemináriumokat tartott. Az MNB Intézetnek és elődjének, az MNB Tanszéknek létrejötte óta tagja. 2021-ben szerzett PhD fokozatot a Közép-európai Egyetemen. Főbb kutatási területe a monetáris politika és az idősoros ökonometria, ezen belül is a dinamikus ok-okozati hatások identifikációja

Oktatott tárgyak: A monetáris politika elmélete és gyakorlata, Modern technikák a makroökonometriában: előrejelzés és kauzalitás.

E-mail: vonnak.balazs@uni-neumann.hu

Adminisztrátoraink

Az adminisztrátorok végzik el az MNB Intézet: Fentartható Pénzügyek Központ (továbbiakban: Intézet) teljes körű adminisztratív, ügyviteli és szervezési feladatait. Támogatják az oktatók munkáját és kezelik az elektronikus tanulmányi rendszereket (Neptun, Teams). Elvégzik a tanulmányi adatbeviteli feladatokat.  Feladatuk közé tartozik a felvételizők és hallgatók teljes körű tájékoztatása elektronikus úton és személyesen egyaránt, illetve szükség szerint a hallgatói ügyfélmegkereséseket továbbítják a megfelelő szervezeti egységek felé. Közreműködnek a vizsgaidőpontok kiírásában, valamint a vizsgák és zárthelyi dolgozatok lebonyolításában. Kapcsolatot tartanak az Intézet munkájában részt vevő munkatársakkal, külsős oktatókkal, és egyéb egyetemi szervezeti egységekkel. Részt vesznek a különböző intézeti rendezvények és konferenciák szervezésében, lebonyolításában és felügyeletében. Feladatuk továbbá a tantárgyakhoz kapcsolódó leírások és órai anyagok aktualizálása és kommunikációja.

Az adminisztrátorokat ügyfélfogadási időben, valamint járványhelyzet esetén előre egyeztetett időpontban lehet személyesen elérni.

Amati Gergely

Deák Ákos

Kormos Zsuzsanna